Strawbalehouse

The structure of the building is basically a bowed "A" frame made of immensely strong but lightweight composite curved "I" beam ribs which form the walls/rafters. They are set on a plinth wall of whatever height is required. The ribs are paired together to form the cruck frames spaced at one meter increments for whatever length of building needed.

Primarily, but not exclusively, intended to be insulated with strawbales this cruckframe basic structure is standardized to get the cost cutting advantages of mass production yet the building is eminently adaptable with the interior free of structural restrictions. The height and length is variable with the option of two floors of six meter width on both levels.

Extra width option and "tee" & "L" plans are in the pipeline. If strawbales are used each bale is individually held in place and tilted to precisely match the curve of the ribs so there is no chance of settlement.

The bales are covered with mesh and (sprayed) lime plaster on the interior and lime rendered on the exterior leaving a ventilation space under the sarking and tiles to passively ventilate the bales.

Because every bale is protected with tiles, no eaves overhangs are needed and exposed locations are not a problem. Here in the wettest part of England, the prototype has had nearly two years of performance monitoring that has exceeded expectations - hence production. 

Strawbalehouse
Bracken House,
Deanscales,
Cockermouth,
Cumbria.
CA13 0SL


Make a free website with emyspot.com - Report abuse